Åsa Petersen

Om jag skulle predika idag (förord)

23 februari 2021
Jag hade ingen tro. Eller jag trodde, men inte på Gud. Jag trodde på det egna ansvaret: Gör din plikt, kräv din rätt. Det finns inget före och inget efter. Vi föds och vi dör och däremellan gäller det att göra något gott för världen. Det är en vacker och strävsam tanke. Men det blev för svårt. Jag kom till en punkt i livet där min egen kraft inte kunde rädda mig, än mindre någon annan. Jag behövde be om hjälp, erkänna mig kraftlös. Jag gjorde det. Och jag fick hjälp, jag fick kraft. Då föddes min gudstro. ”Tro är inte att begripa mysteriet, det är att gripas av det”, som Gunnar Sjöberg skriver. Han sätter ord på en gudstro som jag själv inte kan formulera. Så blir han en sambandscentral mellan mig och Gud. Vad kan vara viktigare för en präst? Att tillgängliggöra Gud. ”Det är aldrig för sent, aldrig för skitigt. Så tolkar jag Guds radikala kärlek”, skriver Gunnar Sjöberg. Det finns dömande, hårda, uteslutande gudstolkningar. De var tacksamma att lyssna på när jag inte trodde. Religionen som ett ok och en skampåle – klart jag tog avstånd från det. Gunnar Sjöbergs raka texter, och Lars Segerstedts färgstarka bilder, har inget med sådan maktutövning att göra. De förmedlar hopp och förlåtelse, en predikan i taget. Viljan till kärlek går som en röd tråd genom denna bok. Liksom erkännandet av misslyckandet. ”Det finns inga människor vita som snö […] Om vi inte försonas med våra egna misstag kan vi inte försonas med andras”, skriver Gunnar Sjöberg. Det är gudstro för mig. Att försonas med mig själv och andra. Att våga be om hjälp, för att livet är så mycket större än jag någonsin kan begripa. Åsa Petersen Boken ”Om jag skulle predika idag” kan köpas här och här.  

Brev till min mormor Irma

8 september 2020
  Mormor! Imorgon fyller du 93 år. Vi har inte setts sedan i december. Ikväll värker hjärtat, av kärlek till dig. Du har alltid varit min obändiga förebild. Ibland helt hopplöst viljestark, som när jag var 10 och du prompt skulle ha mig att skura kökspanelen hemma i radhuset. (Det tornedalska går aldrig ur och kökstrasorna ska helst ligga i klorin.) Men oftast mitt urberg av värme. När jag var liten och skolan var svår – de sa på skolgården att jag tänkte kort – fick jag komma till dig i Piteå. Du blev en fristad om helgen, med ugnsbakad röding och svampstuvning i omeletten. När jag växte upp och gjorde karriär var du mycket nöjd. ”Det är bra Åsa, du ska försörja dig själv, inte förlita dig på någon man!” Ändå din längtan efter kärlek för mig: ”Hördu, har du någon vän?” Jag berättade om olika. Du lämnade hemmet i Junosuando 16 år gammal, mot familjens vilja. I Tornedalen ansågs det lönlöst för flickor att läsa vidare. Sex år senare kom du hem till Norrbotten igen, med en barnmorskeutbildning från Göteborg i bagaget. Året var 1950 och Elise Ottosen-Jensen kom till Arvidsjaur för att tala om barnbegränsning. Det var proppfullt i skolans aula, man kunde höra en knappnål falla, har du berättat för mig. ”Det var fantastiskt. Ottar var en pionjär.” Mormor, du är min pionjär. Runt mitt högra ringfinger bär jag tornedalsskeden jag fick av morfar och dig på min första födelsedag. ”Åsa 1 år” är ingraverat. Den lät jag göra till en ring när en högt uppsatt sverigedemokrat sa att tornedalingar inte är svenskar. Som en påminnelse om vad som är rätt och vad som är fel. Jag har världen att vinna. Du har aldrig låtit mig tveka om det. Grattis på födelsedagen, lite i förskott, mormor. Jag älskar dig så. Åsa Ps. Första gången jag var med ett debattprogram i tv tyckte du att jag kunde ha haft på mig något mer urringat. Det får ändå sägas vara frimodigt!

250 nyktra dagar

9 oktober 2019
Idag har jag varit nykter i 250 dagar. Att livet kan förändras så på 250 dagar är det häftigaste jag varit med om. När jag tog mitt sista glas trodde jag att livet skulle fortsätta som innan, minus alkoholen. Så fel jag hade. Sedan dess har jag fått fler nya nära vänner än jag kunde drömma om. Och jag har slutit fred med mig själv – eller är åtminstone på väg. Jag vill, för första gången i livet, inte slippa mig själv. Jag försöker inte fly. När jag slutade dricka var jag så trött. Och skamsen och ENSAM. Jag var omgiven av människor som älskade mig men hemligheten alkoholen låg som en hinna mellan mig och dem. Jag hade nått min botten men förstod det inte. Jag trodde att livet skulle vara så. Och jag var så rädd, för jag visste att det bara skulle bli värre. Men det vände. Det blev bättre och det fortsätter att bli bättre. För att jag gav upp. Tack alla som hjälpte mig göra det, och som fortfarande hjälper mig. Jag är inte ensam längre. ❤️ Åsa

Ingen är som Ingvar

21 september 2018
I onsdags skulle Ingvar Carlsson och Bengt Westerberg samtala om valresultatet, inbjudna till ABF-huset av Frisinnade klubben och Arenagruppens vänner. Gröna linjen hade strömavbrott och stod still, så Ingvar promenerade från Gullmarsplan över Skanstullsbron. Sedan tog han treans buss till Tegelbacken, varifrån han promenerade till ABF-huset. Anlände endast 20 min försenad, till publikens jubel. Att lyssna på Ingvar gjorde mig politiskt upplivad på ett sätt jag inte varit på länge. Han stod längst framme i Sandlersalen, lite rufsig i håret efter gångmarschen genom staden, och intygade att det här var den enda gången han skulle uttala sig offentligt om valresultatet, ”för jag tycker egentligen att vi som har avgått ska hålla oss borta”. Sedan höll han ett brandtal mot rasismen och fascismen i Sverige och Europa. Tog hjälp av forskare, författare och egna erfarenheter. Hänvisade till historiska och dagsaktuella händelser för att föra i bevis att det är allvar nu, att det farliga är de ständiga små stegen mot att acceptera högerextremismen. Och så sa han: ”Vi har rätt och skyldighet att i varje stund och på varje plats bekämpa Sverigedemokraterna, för att försvara demokratin.”

Älskade farmor

11 juni 2018
Idag skulle min älskade farmor Olga fyllt 100 år. Den här runan skrev jag över henne när hon dog 2008. ”Farmor! Olga Petersen, född Christensen. Du föddes den 11 juni 1918, på Jylland i Danmark, som ett av 15 syskon. Efter fyra år i skolan fick du plats som piga. Då var du tolv år och tjänade 35 kronor om året. Du gifte dig med Henry 1944. Ni fick fem barn: Bo, Ib, Bent, Karl och Irene. Karl är min pappa. Ni bodde och lantarbetade på sju olika gårdar i Danmark. Tiderna var hårda. Stampade jordgolv i avdelade stall blev till hem. Barnen fick sova i samma säng som du för att hålla värmen. Ni flyttade till Sverige 1955. Farfar hade fått arbete på Lilla Markiegård i Anderslöv. Ägaren Tore Bengtsson hälsade dig välkommen med en hink ägg och en bit fläsk. En socialtjänsteman knackade på dörren med det första barnbidraget. Ett lättare liv hade börjat. Från gården i Anderslöv bar det av till gårdar i Staffanstorp och Knislinge. I början av 1970-talet byggde ni villan på Forsvägen i Knislinge. Här har jag några av mina starkaste barndomsminnen. Jag kan fortfarande känna doften av huset. Som är din doft. Du var liten, kanske 1,55. Jag har ärvt mina breda vrister av dig. Du bjöd på hackeböff, stekt lök, brunsås och skalad kokt potatis. Innan middagen fick jag plocka blommor i trädgården att ställa i vas på bordet. Du vårdade dina växter ömt. Du odlade grönsaker och drev upp bärbuskar. Det fanns alltid glass i källaren. När mamma och pappa inte fick rätsida på mig, en fjortis som börjat tjyvröka, sa du: ”Vad trevligt, en till som röker!” Du hade tv-rummet fyllt av familjefoton. Du lät alla vara med i släkten, även de som hade skilt sig från dina barn. Till mina födelsedagar skickade du vykort. Länge fick jag ett kuvert med en hundring i. Med åren övergav du svenskan för danskan i breven. Jag var hos dig alldeles för sällan. Du var en kvinna med stil. Jag hade aldrig en chans mot dina klänningar. De där vintagefynden från 1965, de hade suttit på dig sedan 1965. I perfekt elegans. De sista åren behövde du en del hjälp med hushållet. Städning och matlagning blev för tungt att klara själv. Du skulle aldrig i livet klaga på hemtjänsten. ”De kommer med så god mat”, sa du. Du vårdade dina minnen. Industrisamhället och välfärden växte runt omkring dig men du kunde berätta om att stå i betorna. Du var en stolt lantarbetare.” Bilden har jag fått från min faster Irene.

Tunnelbanetanke

7 februari 2018
Idag gick tunnelbanan sakta. Jag var stressad och irriterad och märkte… att jag förutsatte att det var en kvinna som körde tåget. Det må vara en banal tanke. Men vad skulle hända med mig om jag gav upp kampen? Slutade rannsaka mina egna tendenser till sexism och rasism. Tyckte att människor är olika värda och har olika funktioner och att det är gott så. Jag skulle ju kunna släppa en massa agg, slippa en massa självhat, acceptera världen som den är med alla ojämlikheter och orättvisor. Känna vinden i ryggen genom att gå i samma riktning som samhällsdebatten.
Men folk verkar ju inte bli lyckligare av att försvara populism och repression. Tvärtom argare och olyckligare. Fula i munnen och ohyfsade. Jag hatar hellre mig själv och världen ibland än sparkar och sätter mig på andra. I det här samhällsklimatet går det inte att försöka bli lycklig utan att leva motströms.

Nyårskrönika 2017

18 december 2017
  Jag blir alltid romantisk till jul. Det liksom värker om hjärtat. Nostalgi är det kanske, det draget har jag efter min far. Det här året. På nyårsdagen 2017 hade jag ingen aning om vad jag skulle göra av mig. På trettondagen bestämde jag mig för att frilansa. Så blev jag ledarskribent igen. Det var omtumlande förtjusning. Men våren gick, och frilanslivet blev för ensamt, alla bylines och läsarreaktioner till trots. Jag spenderade för mycket tid ensam, trots att jag inte är en ensam person. Det var som att isoleras. Förmodligen var jag trött ända in i själen, efter ett par stormiga år. Jag hade inte kraften en frilansare behöver för att socialisera och sälja. I början av juli, när många andra åkte till Almedalen, for jag hem till Luleå för att gå i terapi. Sedan reste jag hela sommaren, kors och tvärs. På ett fik i London, via en kristallklar telefonlinje, gjorde jag upp med IF Metall att komma tillbaka. Det var även i London jag träffade en av mina käraste vänner. Som jag nu, ett knappt halvår senare, inte kan tänka mig livet utan. Så blev det höst. Jag var inte deprimerad längre. Hade någonstans att gå på dagarna och orkade därför ta vara på mina vänner och min familj på kvällar och helger. Relationer djupnade och stärktes. Till det här nyåret slutar jag frilansa. Det blir inga fler ledare och krönikor på ett tag, och det är så klart bitterljuvt. Men jag vill hellre vara i det fackliga sammanhanget nu, med mina fina kollegor i vårt viktiga arbete. Och jag vet att jag kommer tillbaka till journalistiken någon gång. Det har jag gjort förr, för det är därifrån jag kommer. 2018 ska jag älska. ”Fyll ditt bröst låt håret bölja Du har rätt därtill Vet att alltid jag dig följa huru långt du vill”

Aftonbladetandan lever genom kvinnorna

29 oktober 2017
Aftonbladet var mitt universitet. I tio år, mellan 1999 och 2009, fick jag den journalistiska och opinionsmässiga grund som jag alltid kommer att stå på. De senaste veckorna har mina tankar oavbrutet kretsat kring tidningen. På min egen tid där, på mina relationer och reaktioner inne på redaktionen. Jag minns en rå jarong, som jag oftast var förskonad från. Jag har kommit fram till att det nog berodde på min position. Jag fick snabbt fast jobb, jag var ledarskribent med feministisk profil. Jag var nog ingen man gav sig på. Det gör ont i hela mig att det helt säkert pågick saker som jag inte visste om, och pågick saker som jag helt säkert visste men nu har förträngt. Hur mycket accepterade jag som jag aldrig borde? En sak med Aftonbladet som jag aldrig glömmer är kvinnornas kraft. Det blev uppror när tidningen publicerade sexistiska texter och bilder. Ledningen tvingades att kartlägga lönediskrimineringen på tidningen (jag var en av dem som fick högre lön). Vi protesterade högljutt mot mansdominans i alla dess former. Det var helt enkelt ett jävla liv om jämställdhetsfrågor, som tvingade fram förändring. Vi yngre kvinnor talade ofta om Dokumentet från 1970-talet. Vi såg de äldre kvinnornas uppror som en förebild. Jag förstår att Aftonbladet inte är samma tidning nu som när jag lämnade. Men jag känner igen kampen. De kritiska texterna om Aftonbladet som skrivs och faktiskt publiceras i Aftonbladet. De modiga vittnesmålen från kvinnor på redaktionen. Det nya dokumentet som ska tas fram. För mig är det Aftonbladetandan. Och det är helt uppenbart att den fortfarande lever. Det är den som har framtiden för sig. Inte sexismen.

Kung Kristina Alexander befriar oss

9 mars 2017
Så har 8 mars passerat. Kvinnor som peppade varandra i sociala medier. Intellektuella samtal och skarpa krav om allsköns könsorättvisor. En underbar flashmobb på Stockholms central med flera hundra pussy hats. Mitt eget bidrag till kvinnodagen blev, något oväntat, att diskutera vem som bör bära pussy hat och inte. Jag känner mig inte så nöjd med det. Jag tycker som jag tycker om bilden på Byggnads förbundsstyrelse, jag ångrar inte min impulsiva kritiska tweet som snabbt plockades upp av Aftonbladet. Men jag hade hellre skrivit om Kung Kristina Alexander. Det var nämligen vad jag hade planerat för kvinnodagen. Att föra en viktig diskussion om varför tvåkönsnormen är förtryckande i sig. Och varför alla brott mot den gör livet så mycket lättare att leva. ”Könet håller mig tillbaka!” ropar Aleksa Lundberg i rollen som Kung Kristina Alexander på Strindbergs Intima Teater. Tillsammans med fotografen och regissören Elisabeth Ohlson Wallin har hon åstadkommit en fantastisk pjäs som tillåter människan – i detta fall kungligheten Kristina – att vara just människa. Inte kvinna eller man eller mittemellan. Utan allt. Pjäsen skildrar, både historiskt och i nutid, transpersoners kamp för respekt, utrymme och frihet. Men även jag, som inte har någon transidentitet, känner mig sedd av Elisabeth Ohlsson Wallin och Aleksa Lundberg. Kung Kristina Alexander pendlar på ett magnifikt sätt mellan det som kallas ”kvinnligt” och ”manligt”. Hon, eller han eller hen, vägrar att välja mellan könsuttrycken. Kung Kristina Aleksander säger sig visserligen vara en man i en kvinnas kropp – som både föraktar och åtrår kvinnor – men jag ser en hel människa. Med tillgång till hela sitt känsloregister och alla sina uttryck. Det är så befriande. Jag är oerhört tacksam att transaktivismen utvecklar feminismen på det här sättet. För mig har kvinnokamp aldrig handlat om att ställa könen mot varandra. Utan om att lösa upp kvinnlighetens och manlighetens gränser för att på det sättet utradera genussystemet som överordnar män och underordnar kvinnor – ger dem föreställda egenskaper och roller. Kommen så här långt i mitt resonemang måste jag ju fråga mig varför Byggnads helmanliga förbundsstyrelse inte skulle få bära pussy hats på en bild på internationella kvinnodagen. De kanske inte alls ser sig som män? De kanske bara själva väljer sin könsidentitet och uttrycker den genom att ta på sig pussy hats? Det vore nåt. Kung Kristina Alexander ropar att könet håller henne tillbaka. I själva verket osäkrar hon alla föreställningar om kön – och gör oss därmed till helare människor.

2017-02-28

28 februari 2017
Vad ska jag göra med:

Donald Trump
Jimmie Åkesson
"Nils Bildt" (var ju droppen)
Och alla som fogar sig efter dem

Jag har dem strax innanför huden
De myllrar som myror över allt

Det går inte att ignorera dem
Det vore ansvarslöst
Det går inte att skriva
Det är att ge dem plats
Det går inte att inte skriva
Det vore att tystna

Och om jag skriker
Är jag en hysterika